news-details

Gerekli saflıkta fiziki gümüş temin edilemiyor

Fon paylarının oluşturulması için gerekli olan saflıkta fiziki gümüş temin edilemediği bildirildi.

QNB Finans Portföy Gümüş Borsa Yatırım Fonu'ndan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, piyasa yapıcı gerek fiyat anomalilerini dengelemek gerekse alım taleplerini karşılamak için 0,999 ayar fiziki gümüş alarak GMSTR paylarının Takasbank sisteminde oluşturulduğu, ülkenin içinde bulunduğu olağanüstü koşullar sebebiyle gümüş üretimi yapan rafinerilerin çok düşük kapasitelerde ya da hiç çalışamadığı, Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasası'nda işlem yapan piyasa yapıcı kurumların da yurtdışı uçuşların yapılamamasından ötürü fiziki gümüş talebini karşılayamadığı bildirildi.

Bu sebeplerden ötürü fon paylarının oluşturulması için gerekli olan saflıkta fiziki gümüş temin edilemediğinin aktarıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Borsa İstanbul'da uygulanmakta olan  açığa satış yasağı ve Ödünç Pay Piyasası'nın kapatılmış olması nedeniyle piyasa yapıcı tarafından ödünç pay alıp/satarak piyasayı dengelenememektedir. Tüm bu sebeplerden ötürü gösterge niteliğindeki net aktif değerin üzerinde fiyat anomalileri oluşmaktadır. Gelişmeler yakından takip edilmekte, özellikle rafineriler/gümüş tedarikçileri ile yoğun bir iletişim sağlanmaktadır. Yatırımcılarımızın bu süre içerisinde alım-satım işlemlerinde anlık yayınlanan Gösterge Net Aktif Değer'i göz önünde bulundurarak işlemlerini yapmaları önem arz etmektedir. Gösterge Net Aktif Değere, Fon'un www.gumustr.com sayfasından (15 saniyede bir güncellenir), Matriks ve Foreks veri yayın programlarından GMSTRI kodu ile (anlık güncellenir) ulaşılabilir.''


 


Hibya Haber Ajansı