news-details

AstraZeneca, : Aşı denemelerinde başarı şansımız sadece yüzde elli

Dış Haberler, 24 Mayıs (HİBYA) – ABD hükümetiyle, Oxford laboratuvarında üretilen 400 milyon doz denenmemiş corona virüs aşısı üretmek için 1.2 milyar dolarlık bir anlaşma yaptığını açıklayan ilaç devi AstraZeneca, aşıdaki başarı beklentilerini düşürdü.

Oxford'daki Jenner Enstitüsü'ndeki proje yöneticisi Adrian Hill beklentileri önemli ölçüde azaltarak ''Şu anda hiçbir sonuç alamayabileceğimiz şansı yüzde 50'' diye konuştu.

Bu yılın başlarında, Astra Zeneca ile birlikte bir aşı geliştirme çalışmalarını yürüten Oxford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bu yıl Eylül ayına kadar etkili bir aşı üretme şanslarının yüzde 80 olduğunu açıklamışlardı.

Adrian Hill bunun nedeni olarak ''beki de İngiltere'den virüsün çok hızlı kaybolma olasılığı nedeniyle, deneylerin ikinci aşamasını gerçekleştiremiyebileceklerini'' gösterdi.

Adrian Hill bir kısmı plasebo alan 10 bin denekten ellisinden daha azının enfekte olacağını tahmin ettiklerini belirterek, ''Yirmiden az kişi pozitif test edilirse sonuç kullanılamaz. Bu yok olmaya başlayan virüse ve zamana karşı bir yarış'' diye konuştu. Hill buna karşın deneylerin birinci aşamasının iyi gittiğini sözlerine ekledi.

Adrian Hill, virüsün toplumda bir süre daha kalmasını istemek gibi tuhaf bir durumla karşı karşıya olduklarını söylerek '' Burada fazla ümit vaat etme riski var. Genellikle şunu söylüyorum: bu bizim tutkumuz. Birkaç risk var. Bu daha önce hiç yapılmamıştı. Bunu yapıp yapamayacağımızı bilmiyoruz ama yapabileceğimizi düşünüyoruz.'' dedi.


Hibya Haber Ajansı