news-details

Pandemi ortamında havalandırma sağlık açısından büyük önem taşıyorPandemi ortamında havalandırma sağlık açısından büyük önem taşıyor

Birçok mağaza ve alışveriş merkezinin kapalı olduğu, internet üzerinden alış-verişin popülerlik kazandığı şu günlerde hava sıcaklıkların da yükselmeye başlamasıyla İKLİMLENDİRME ve HAVALANDIRMA cihazları kullanımı ve dikkat edilecekler toplumun gündeminde yer alacak.

İklimlendirme sektörünün gelişmesi ve uluslararası rekabette öne geçmesi yönünde sektör adına faaliyetler yürüten İSKİD (İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği), yaşam alanlarında iklimlendirme ve havalandırmanın önemini ve yapılması gerekenleri toplumu bilgilendirme amacıyla ele alıyor.

Klima Cihaz Nedir?

Öncelikle evlerimizde kullandığımız bir iç ve bir dış üniteden oluşan klima cihazlarına “Duvar Tipi Klima” denir.

Kamusal alanlarda, ofislerde, alışveriş merkezlerinde kullanılan iklimlendirme sistemleri ise daha profesyonel klima cihazlarıdır ve bulunduğu yapılara göre teknik farklılıklar gösterebilir.

Pandemi ve İklimlendirme

Küresel Pandemi ve iklimlendirme cihazları arasında bir ilişki olup olmadığı ASHRAE – EUROVENT – REHVA gibi dünyanın önde gelen iklimlendirme sivil toplum örgütleri tarafından bilimsel açıdan izleniyor.

İçinde bulunduğumuz süreçte ev tipi klima veya %100 taze hava ile çalışan iklimlendirme cihazı kullanımı ile virüsün yayılımı arasında doğrudan bir bağlantı tespit edilemediği gibi; bazı kaynaklarda klima cihazlarının kullanılmaması durumunda konfor şartları dışında çalışma anlamına geleceği için vücut direnç sistemini de zayıf düşürebileceği belirtiliyor.

İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Atasoy, “Ülkemizin ve dünyanın içinden geçtiği süreç, yaşam alanlarımızda iklimlendirmenin önemini bir kez daha gündeme getirdi. Yaz ayına gireceğimiz bu günlerde mevsim normalleri çerçevesinde sıcaklığın artması ile klima kullanımının pandemi ile ilgili bulaş etkisinin olup olmadığını gündeme getirecektir. İSKİD olarak bu konuda güncel olan araştırma verilerini paylaşarak toplumu klima kullanımı konusunda bilgilendirmeye devam edeceğiz” dedi.

Evlerinde Duvar Tipi Klima Kullanan Tüketiciler

Düzenli olarak bakımı ve filtre temizliği yapılmış duvar tipi klima cihazlarının önümüzdeki süreçte kullanılmasının herhangi bir probleme yol açtığı konusunda bir veri bulunmuyor. Ancak tüm iklimlendirme sistemlerinde taze hava miktarını mümkün olduğu kadar arttırmak büyük öneme sahip. Bu nedenle duvar tipi klima kullanılan evlerde ilgili ortamı pencereler açılarak gün içinde sık sık havalandırmak uzmanlar tarafından öneriliyor.

İç hava kirliliği, en az dışarıdaki hava kirliliği kadar sağlığımızı etkileyebiliyor. Özellikle zamanımızın çok büyük bir kısmını evde geçirdiğimiz son günlerde, iç hava kalitesi ve bu nedenle havalandırma konusu daha da önem kazanıyor. Havalandırma dolayısıyla iç hava kalitesi; daha iyi nefes alma, daha az alerjen ve daha iyi bir uyku gibi avantajlar sağlıyor. Bunlar da vücut bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor.

İç hava nem seviyesinin de virüslerin yaşaması üzerinde bir etkisi bulunmuyor. Ancak vücudun virüs girişine karşı mücadelesinde solunum yolları yaş tutulmalı. Özellikle çok kuru ortamlar boğaz mukozasının kurumasına ve virüs geçişine direncin azalmasına neden olabiliyor, bu durumdan kaçınmaya özen gösterilmeli.

İç hava kalitesi konusunda oda tipi hava temizleyici cihazlar da faydalı oluyor. HEPA filtreye sahip olan hava temizleme ürünlerinin kullanılması da vücut bağışıklık sisteminde olumlu etkiye sahip.

Evine Servis Çağırmak İsteyenler

Öncelikle evlerine servis çağırmak isteyenler doğru servisi yani hizmet almak istediği markanın Yetkili Servisi’ni çağırdıklarına emin olmalı. Korsan Servis olarak kabul edilen marka ile doğrudan bir bağı olmayan, ürünle ilgili eğitimlerini almamış, yedek parça envanterine sahip olmayan servisler kesinlikle evlere çağrılmamalı. İçinde bulunduğumuz şu günler de birçok markanın Yetkili Servisi evlere girmek için ciddi hijyen tedbirleri alarak, toplum sağlığını korumaya önem veriyor.

Yeni Klima Satın Almak İsteyen tüketiciler…

Bir ürün satın almak isteyen kullanıcılar için, Yetkili Servisler üzerinden keşif hizmetleri hali hazırda devam ediyor.

Havalandırmanın Pozitif Etkisi…

ASHRAE – EUROVENT – REHVA gibi dünyanın önde gelen iklimlendirme sivil toplum örgütleri yayınları ile bilimsel olarak havalandırmanın önemini anlatıyorlar. Bu nedenle evlerimizde mekanik havalandırma yani pencere açarak yapılan havalandırma sağlığımız için son derece önemli. İç ortam toz seviyesinin azaltılması (havalandırma), aynı zamanda COVİD-19 gibi virüslerin yayılmasına karşı da bir adımdır.

Uçuşan partiküller, formaldehitler, itici gazlar, ozon ve karbondioksit, temel iç hava kirleticileri arasında yer alıyor. İç hava kalitesi ile ilintili semptomlar, soğuk algınlığı, nezle, alerji, yorgunluk semptomları ile benzer olduğu için tanı konması zor olan semptomlardır.

Filtre Temizliği / Etkisi

Filtre temizliği sadece içinde bulunduğumuz hassas dönem için değil her zaman sağlığımız için önemlidir. Filtre temizliği klima modellerine göre farklılık gösterebilir ve bu temizliği basit şekilde son kullanıcı da yapabilir.

Klima cihazlarında bulunan “Yıkanabilir Toz Filtresi”, duvar tipi klima cihazını kapattıktan sonra çıkartmak ve filtrelerde biriken tozları elektrikli süpürgeyle ya da suyla yıkayarak temizlemek yeterli olur. Filtreleri kuruduktan sonra yerlerine yerleştirmek hijyen için önemlidir. Filtreleri temizlemek için eldiven giyilebilir, maske takılabilir.

Klima filtre temizliği sağlığımız kadar cihazın ömrü ve enerji tüketimi açısından da son derece önemlidir.

Bu konuya özellikle önem verdiklerini belirten İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Atasoy, “Kapalı bir mekânda bizi çevreleyen havanın sıcaklığının, nem oranının, temizliğinin ve hızının yıl boyunca istenen koşullarda tutulması işlemine “iklimlendirme” denir. Görüleceği üzere iklimlendirme aynı zamanda oda içindeki hava hızının da kontrol altında tutulması anlamına da geliyor. Bu nedenle ister vantilatör gibi çok basit bir havalandırıcı cihaz, ister bir klima gibi daha teknolojik ürünlerde, hava hızı ve filtre temizliği son derece önemlidir” dedi.


Hibya Haber Ajansı